To skuespillere, Peer i front og knappestøperen bak.

VGS-programmet for 2024-2025 er klart

Tirsdag 31. januar 2024 slippes programmet for skoleåret 24/25. I år kan dere i den videregående skolen velge mellom 22 ulike produksjoner.

Frist for å velge produksjoner er 8. mars – det er ingen begrensninger i valg av produksjoner.

5.april får kulturkontaktene på den enkelte skole tilbakemelding på hvilke produksjoner skolen deres får.

Dere kan velge mellom følgende produksjoner:

Litteratur: produsent Susanne Viste Bie

ALLE KAN JO ENGELSK?
Denne produksjonen parar musikk og nynorsk – ein enkel produksjon som handlar om å nytte nynorsken til noko anna enn å pugge gloser og grammatikk. Let’s face it: nynorsken er ikkje så kul som engelsken

BOKBAD
Bokbadet er et pedagogisk verktøy. Metoden legger opp til en prosess der elevene intervjuer forfatteren med tekstorienterte spørsmål de har laget selv. Elevene får først lest boka høyt og siden samtaler de om teksten fra tre ulike perspektiver.

EG ET FØR EG KJEM

Eg et før eg kjem er ei leiken og humoristisk diktsamling av Kari Anne Bye om einsemd og Tinderdating. Med utgangspunkt i denne diktsamlinga tilbyr ho eit opplegg med forfattarbesøk frå ein entusiastisk og levande forteljar, forfattaren sjølv. Dette vil bli eit opplegg med veksling av lesing og forteljing om tematikk og skriving, og ho vil legge opp til dialog med elevane kring tema som skam og å sjå seg sjølv i andre sitt blikk i den digitale røynda.

Film: produsent Gudrun Karina Opheim

FILMHJELP YRKESFAG
Fra idé til ferdig film på en dag! Egen workshop rettet direkte mot yrkesfag på videregående! I denne workshopen flytter vi oss ut fra klasserommet og møter elevene der de er – på verkstedet, kjøkkenet, hos sykepleierne, i frisørsalongen osv. Elevene skal lage tutorials (instruksjonsfilmer) knyttet opp til sitt yrkesfag.

ET MØTE MED EN KRIGSFOTOGRAF
Jeg ønsker å dele erfaringene og kunnskapen jeg har tilegnet meg gjennom 18 år som krigsfotograf. Jeg har dokumentert på en armlengdes avstand noen av de verste grusomhetene som er begått av regjeringer, religiøse grupper og kriminelle fraksjoner. Min unike erfaring som krigsfotograf kan bringe et humanistisk perspektiv som vil hjelpe studentene til å forstå medias rolle i dekning av konflikter og humanitære kriser.

FRA KUNSTIG INTELLIGENS TIL INTELLIGENT KUNST

I dette animasjons verkstedet får elevene skape sine egen karakterer i leire og blåse liv i de gjennom stop motion effekt. Ved hjelp av medbrakte iPader får elevene tilgang på programvare som skaper bakgrunner til leirfigurene via kunstig intelligens.

Visuell kunst: produsent Anne Kristin Høiland

FRA DROPOUT TIL FASHIONSUKSESS  

I denne produksjonen kommer Edda Gimnes på besøk til skolen for å holde et foredrag og presentasjon om sitt yrke og veien til klesdesignkarrieren. Elevene vil få innblikk i de ulike prosessene innen klesdesign. Edda vil inspirere elevene til å følge sine egne drømmer og lære viktigheten av å stole på seg selv!

Denne produksjonen kombinerer storytelling, filmvisning og visuelle bilder på en spennende måte.

BYGG FREMTIDEN
Arkitektur er et viktig verktøy vi kan bruke for å bedre ta vare på vårt miljø og våre omgivelser. Målet med workshopen er å bli bevisst på vår påvirkningskraft, og hvordan forskjellige utfordringer må sees i sammenheng med andre.

SKEIVE IKONER

Utstillingen Skeive Ikoner forteller historier om skeive personer født før 1970 som har bidratt til økt åpenhet og toleranse i Norge. Utstillingen ble opprinnelig vist på Fotogalleriet våren 2022. Som DKS-produksjon består Skeive Ikoner av en pop-up utstilling bestående av fototrykk og tekst på tekstil som elevene sammen med formidlerne kan sitte i, og lese. Installasjonen danner utgangspunktet for formidling og dialog om norsk skeiv historie og elevene får reflektere rundt hva aktivisme for likestilling, seksualitet og kjønn er

Kulturarv: produsent Elin Hetland

CARL FREDRIKSENS TRANSPORT
En sterk og sann fortelling fra andre verdenskrig om gartneren Rolf Syversen, den tidligere politimannen Alf Pettersen, hans kone Gerd, Reidar Larsen og alle de andre som med livet som innsats bidro til krigens største redningsaksjon. Denne nervepirrende historien om den største redningsaksjonen i Norge under andre verdenskrig, blir fortalt av Per Jostein Aarsand, akkompagnert av Solfrid Molland på akkordeon som spiller trekkspill.

JORDEPLE OG JERNPLOG
Garborgsenteret vil presentera eit dialogisk formidlingopplegg for vidaregåande elevar. Spesielt rettar me opplegget mot dei som går på yrkesfaglege utdanningsprogram, men det vil òg passa for elevar som går studiespesialisering.

SYNLIG KLESREPARASJON
Etter å ha sett bestemoren stoppe sokkene sine, bestemte den unge produktdesigneren, Sunniva Amber Flesland seg for å gjøre det samme. Hun elsker klær, og har funnet en mer bærekraftig måte å være kleselskende forbruker på. Og hun deler gjerne!

I verkstedet lærer elevene hvordan man kan reparere klærne sine med to nye varianter av gamle, tradisjonelle reparasjonsteknikker. Verkstedet vektlegger synlig reparasjon, og hvordan man gjennom fargebruk og komposisjon kan gi et ødelagt plagg et visuelt løft og et personlig preg. Og i tillegg får plagget et lengre liv. Sunniva driver Studio Mend i Oslo.

BÆREKRAFT I HÅNDVERK

Bærekraft i Håndverk er et formidlingsopplegg  med tradisjonshåndverk som tema.

Vi starter med en båttur ut til kulturmiljøene på Engøyholmen og Natvigs Minde hvor elevene får delta i ulike former for håndverkstradisjoner som båtbygging, snekring, muring og overflatebehandling. I møte med tradisjonshåndverkerne får elevene innsikt i tema som  bygningsvern, fartøyvern, kulturmiljø, kulturminnevern, immateriell kulturarv, gjenbruk og  byggeskikk. Vi vil sammen med elevene reflektere over hvilke klimautfordringer vi møter i arbeidet med bygg- og fartøyvern og hvordan håndverk kan utføres på en bærekraftig måte. 

Musikk: produsent Knut Finsaas-Kleiberg og Arild Wold-Hoem

TECHNO OG POESI
Baksaas + Høyer er et band litt utenom det vanlige. Perkussive norske dikt fungerer som bærende element i minimalistisk techno. Høyers lekende overskudd i det norske språket både fascinerer og inspirerer ungdommer som trenger en alternativ inngang til norskfaget. Musikken er alternativ og utforskende, med føttene trygt planta i klubbmusikk og personlige raptekster folk kjenner seg igjen i.

ALEKSANDER KOSTOPOULOS – FOLA NERO
“FolaNero” er et audiovisuelt albumprosjekt som utforsker tematikken tilhørighet, der både følelsen av hjemmehørenhet og fremmedgjøring finner sted. Musikken varierer mellom hardtslående dansbare beats og vakre filmatiske lydlandskap, hvor trommer, elektronikk og falsettvokal møtes. Ved hjelp av kunstig intelligens (AI) genereres animasjoner basert på tekst og samtaler om temaet, hvor forholdet mellom menneske og maskin blir utforsket.

MARTHE WANG TRIO
Med sin heilt unike, klare og varme stemme syng Marthe om håp, undring og relasjonar og om fortid, framtid og nåtid på nydeleg bergensdialekt. Trio-utgåva av Marthe Wang består, forutan ho sjølv bak pianoet, synth og på vokal, av Markus Lillehaug Johnsen på gitar og vokal, og Jonas Kilmork Vemøy på trompet, synth, perkusjon og vokal. Saman har dei funne fram til eit stort og ekspressivt uttrykk i eit lite format som kan fylla både dei store og små scenene. 

Scenekunst: produsent Vibeke Rullestad

PEER OG KNAPPESTØPEREN

Peer og Knappestøperen er LIVSMESTRING rett inn i klasserommet. Det er et teater som kommer tett på publikum. Klasserommet danner scenen for dramaet og skuespillerne beveger seg mellom pultradene og rundt elevene der de sitter. Peer og Knappestøperen er et pop-up teater inspirert av Peer Gynt sitt møte med Knappestøperen i femte akt. 

BEATUR – Master of the Universe
Master of The Universe er Beaturs soloprosjekt, der han tar tak i sin personlige historie om å vokse opp i et alkoholisert party-hjem i Reykjavik på 90-tallet. Den handler om å oppdra seg selv, og om å løpe fra ansvar. Om den evige jakten etter å fylle det sorte hull, og ta flest mulige snarveier. Beatur – Master of the Universe er en sår, morsom og musikalsk forestilling om å leve med sykdommen selvbedrag og å miste evnen til å mestre sitt eget liv.

THE GAMES WE PLAY
The Games We Play er en danse- og parkourforestilling som handler om viktigheten av lek i livet. Parkour er en unik, urban og akrobatisk måte å bevege seg på. I denne forestillingen settes parkour og dans sammen og blir til en hyllest til den risikofylte leken og er en forestillingsopplevelse full av energi.  Her fortelles historier om vennskap, frykt, lekeplassen, skolegården, den første forelskelsen, men først og fremst leken.

Tilrettelagte produksjoner: produsent Anne Kristin Høiland

FARGEVILLE, et grafikkverksted
Fargeville er et grafikkverksted for hele klasser og mindre grupper. Utgangspunktet er motiv og farger som kunstneren Henri Matisse brukte i sin kunst.

Elevene får lage sine egne trykk ved hjelp av sjablonger, valser, flytende farger og «bærbar» trykkpresse.

Anita Tjemsland og Solveig Landa er begge billedkunstnere med lang erfaring fra DKS. De bor og arbeider i Stavanger.

ET BLIKK PÅ HVERANDRE

I løpet av to skoledager, skaper vi et vennlig og nært portrett av den enkelte eleven som deltar på kunstverkstedet. Portrettene blir en video som består av fotografier, lydlandskap og egenkomponert musikk – vi avslutter alltid med en premiere der vi viser portrettvideoen for et større publikum på skolene.

DEN ELEKTRISKE TANNLEGESTOLEN

Den elektriske tannlegestolen er en konsertinstallasjon, sentrert rundt en modifisert 50-talls tannlegestol og et ombygd trøorgel. Selv barn og voksne med tannlegeskrekk vil elske vibrasjonene denne helt spesielle, eksperimentelle tannlegestolen byr på. Den er konstruert så lydene beveger seg inn og rundt omkring i kroppen, og lar deg oppleve musikk på en helt ny måte.